Discussie over mondkapjes

Ook in Duitsland is er discussie over nut en noodzaak van mondkapjes (“mond-neus-bedekking”) – deze week prominent geuit in een talkshow door de president van de beroepsvereniging van artsen in Duitsland, Klaus Reinhard. Na een storm van protest nam Reinhard deze uiting terug.

Aanleiding voor Der Spiegel samen te vatten wat de wetenschap zegt over niet-medische mondkapjes.
In het begin van de pandemie waren de autoriteiten terughoudend mondkapjes aan te raden. Er was immers schaarste, ze bieden geen 100% zelfbescherming en men was bang dat mensen met mondkapjes minder afstand zouden houden.

Toen echter duidelijk werd dat men al voor de symptomen sterk besmettelijk is werd de andere functie belangrijker: maskers helpen tegen het verspreiden. Sinds april beveelt het RKI daarom mondmaskers aan. Intussen is deze keuze door tientallen wetenschappelijke onderzoeken bevestigd, waaronder:

  • Covid-19 wordt via druppels en aerosolen verspreid. Meerdere studies lieten zien dat mondkapjes de uitstoot effectief verlagen (bijvoorbeeld hier en hier)
  • In een studie met hamsters daalde het infectiekans met 75%
  • In een epidemiologische studie in The Lancet werd aangetoond dat maskers de uitbreiding van het virus met 10-14% verlagen, en daarmee zelfs een groter bijdrage levert dan het befaamde handenwassen.

(voor meer studies kijk in het originele artikel)