Ventilatie. ventilatie, ventilatie. Steeds meer experts, Angela Merkel, RKI en Umweltbundesamt herhalen dit belangrijk advies. Maar hoe vaak? En hoe lang? Lees originele Spiegel artikel hier
Waarom ventilatie?
Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat SARS-CoV2 doormiddel van aerosolen kan worden verspreid. In tegenstelling tot grotere druppels vallen die niet naar beneden, maar blijven uren in de lucht en kunnen daarbij afstanden van vele meters overbruggen.
Ventilatie is een zeer effectieve maatregel het besmettingsrisico in binnenruimtes te verlagen. Dit omdat de concentratie virus per liter lucht fors verlaagd wordt. In goed geventileerde binnenruimtes zijn geen superspreading-events of grote besmettingscijfers waargenomen.
De beste ventilatietechniek
De beste techniek is “stoßlüften”, dus korttijdig alle ramen open, als het even kan “querlüften”, dus ramen op tegenoverliggende zijden van de ruimte.
Hoe vaak en hoe lang?
Dit hangt af van het gebruik. In woningen dagelijks 10-15 minuten (met koude winterdagen is 5 minuten voldoende – het temperatuurverschil leidt tot snellere luchtuitwisseling) en bij bezoek vaker. In scholen moet in elke pauze intensief worden geventileerd, als de lessen langer dan 45 minuten duren ook tussendoor. In kantoren elke 60 minuten en drukke overleglocaties zelfs om de 20 minuten.
CO2-meters kunnen helpen op te merken wanneer de lucht ververst moet worden.